dec
06
2022

Koloniale geschiedenis

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Koning Willem-Alexander laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de rol die het Koninklijk Huis speelde in de koloniale geschiedenis. Het onderzoek neemt drie jaar in beslag en het richt zich op de periode van de late zestiende eeuw tot het postkoloniale heden.
In een verklaring van de koning die door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is gepubliceerd, licht Willem-Alexander het onderzoek naar de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau toe: “Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien.”
De verklaring gaat verder: “Ik vind het belangrijk dat deze kennis ook beschikbaar komt ten aanzien van de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dit dient te gebeuren op basis van grondig, kritisch en onafhankelijk onderzoek, waartoe ik opdracht heb gegeven.”

Universiteit Leiden
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden. Een onafhankelijke commissie begeleidt het onderzoek en draagt zelf met expertise bij. De commissie kiest en benoemt zelfstandig en onafhankelijk onderzoekers die aan het project zullen meewerken.
De commissie staat onder leiding van Gert Oostindie. Hij is emeritus hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tot eind 2021 was hij directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies (KITLV).
Oostindie heeft zich al eerder in het koloniale verleden van de Oranjes verdiept. In 2006 publiceerde hij De parels en de kroon, een ‘terreinverkenning van de historische rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis’.

Publicatie in 2026
De andere commissieleden zijn historicus (specialisatie postkoloniaal Nederland) Esther Captain, voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, deskundige op het gebied van mensenrechten, diversiteit en inclusie, en Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis in Leiden.
De resultaten worden in 2026 met een openbare publicatie afgerond.

Bron: RTL Nieuws

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.