dec
26
2015

Kom nader

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Kerstdagen zijn geschikte dagen om een versnelling lager te leven en te kijken naar bijzondere documentaires. Zo werd de avond van Eerste Kerstdag de documentaire ‘Boudewijn de Groot – Kom nader’ vertoond; een dag later – vandaag dus – volgde de herhaling van deze docufilm. De regie van ‘Kom Nader’ is in handen van regisseuse Suzanne Raes en ging in première tijdens IDFA, het filmfestival van eind november.
Kom Nader is een zin, een woordenreeks uit het nummer Anamorfose van De Groot’s jongste studio-album Achter Glas. Een mooie documentaire, waarin Raes het lukt om de vrouw (Anja Bak) en kinderen (Marcel, Jim en Caya) van ‘Bo’ voor de camera te laten vertellen over een van Neerlands bekendste troubadours. Aan het woord komen ook (onder andere) George Kooymans, Jeroen Krabbé en Henny Vrienten.
Hebben we een goed beeld van De Groot gekregen? Dat is de vraag, maar dat is ook in de documentaire naar voren gebracht. Of zoals Jimmy, ‘de eenzame fietser’, het zegt: je kunt beter helemaal geen film maken over mijn vader. Of zoals vrijwel alle andere geïnterviewden het zeggen: Boudewijn de Groot is een heel introverte man, waar je weinig uit kunt krijgen.
Kom nader, over de vader van De Groot. Uit het lied Anamorfose, een woord dat op Wikipedia deze omschrijving meekrijgt: “Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet.” Hetzelfde geldt niet alleen voor de ‘oude De Groot’, maar net zo goed voor Boudewijn zelf. We hebben een vertekende afbeelding van hem gezien, die alleen vanuit zijn hoek er realistisch uitziet.
Misschien.
Kom nader. We zijn hem nader getreden. Maar vanaf een afstand.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 28 december 2015 at 15:21 |

    Ook ik heb genoten van deze documentaire over een geweldig muzikant en een ingewikkeld man.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.