mrt
25
2016

Korte film: The Desperate

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Wat doe je als je wordt gevraagd om je vijand te helpen? Nazi-generaal Von Ulbricht (gespeeld door Greg Mullavy) geeft eind 1944 leiding aan een concentratiekamp. Zijn zoon, luitenant Von Ulbricht, is zwaargewond geraakt en moet worden geopereerd. Een chirurg binnen het nazi-apparaat is niet voor handen. Maar een van de aanwezigen heeft weet van een chirurg – een gevangene in het kamp.
Het blijkt te gaan om de befaamde professor Jakob Blumental (Peter Mark Richman), die de onmogelijke vraag krijgt om de jonge Von Ulbricht te opereren. Hij weigert, want wat heeft een Joodse gevangene te verliezen? Deze dokter heeft wél wat te winnen, van Von Ulbricht biedt de professor vrijheid in het vooruitzicht. Een duivels dilemma: help je je vijand, wiens enige zoon op sterven ligt – omdat je als chirurg verplicht bent levens te redden en met vrijheid als beloning? Of help je je vijand niet, omdat je daarmee je eigen vermoorde familie niet terugkrijgt, omdat voor de andere gevangenen geen vrijheid volgt?
Een bijzondere principiële keuze volgt, waarbij het leven van de één gespaard blijft. The Desperate is een indrukwekkende korte film, waarvoor Ben-Hur Sepehr het script schreef en de regie en productie voor zijn rekening heeft genomen.

N.a.v.: The Desperate: A Ray of Light in the Face of Tyranny; regie, productie en script: Ben-Hur Sepehr, met Greg Mullavy en Peter Mark Richman in de hoofdrollen, film uit 2009 (heruitgegeven door Neema.nl in 2016)

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.