Leenwoord
Wat is een ‘leenwoord’? En wordt de kwaliteit van het Fries bedreigd door die woorden uit een andere taal? Dat wil de Stifting Fryske Bibeloersetting (SFBO) met verkennen in een symposium, vrijdagmiddag in Tresoar in Leeuwarden.
“Een leenwoord is een woord dat oorspronkelijk uit een andere taal komt, uit het Frans bijvoorbeeld. Een Fries woord als ‘aljemint’ lijkt goed Fries, maar komt eigenlijk uit het Frans,” legt Lútsen Kooistra uit. Hij is met anderen bezig een nieuwe Friese vertaling van de Bijbel te maken.
Hollanismen
Daarbij komen dergelijke kwesties aan de orde. “Sommigen vinden dat leenwoorden een taal minder origineel maken en dat je bijvoorbeeld ‘hollanismen’ (woorden uit het Nederlands) zo min mogelijk moet gebruiken. Op het symposium spreken we daarover met het oog op de nieuwe Friese Bijbelvertaling. Hoe gaan we daarmee om? Is het erg of niet?”
Verschillende sprekers komen aan het woord, over goed en soepel Fries, en wat er te leren is van vertalingen in andere minderheidstalen. Sprekers op het symposium zijn onder meer Nicoline van der Sijs, Willem Visser, Gerbrich de Jong en Hans van de Velde.
Bron: Omroep LEO Middelsé
Tags // aljemint, Bijbel, Gerbrich de Jong, Hans van de Velde, hollanismen, leenwoord, Lútsen Kooistra, Nicoline van der Sijs, SFBO, Stifting Fryske Bibeloersetting (SFBO). Stifting Fryske Bibeloersetting, Tresoar, Tresoar Leewarden, Willem Visser
Trackback from your site.