apr
30
2019

Les Murray (80) overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

‘De ware god geeft zijn vlees en bloed / Afgoden eisen het jouwe.’ Een karakteristieke zin uit het werk van de Australische christelijke dichter Leslie Allan Murray, die maandag op 80-jarige leeftijd overleed.
Na zijn universitaire studie werkte Murray van 1963 tot 1967 als professioneel vertaler.
Hoewel presbyteriaans opgevoed werd Murray in 1962 rooms-katholiek. Dat gebeurde door zijn huwelijk met de Hongaarse Valerie Morelli. Eind jaren zestig woonden ze in Wales en Schotland en reisden door Europa. In 1971 keerde het gezin terug naar Australië. Murray ging zich volledig aan de poëzie wijden.
Hij schreef tientallen gedichtenbundels en stelde diverse bloemlezingen samen. Hij deed dat onder meer als redacteur van uitgeverij Angus & Robertson. Verder schreef hij enkele romans-in-verzen, een genre dat Willem Jan Otten tot een soortgelijk werk inspireerde. In 2007 noemde Dan Chiasson hem in The New Yorker ‘een van de drie of vier belangrijkste Engelstalige dichters’. Hij werd ook genoemd als mogelijke winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.
Murray moest niets hebben van hoogdravende, experimentele poëzie, die alleen door enkelen was te begrijpen. Toch is ook zijn poëzie niet altijd gemakkelijk toegankelijk. Dat blijkt onder meer uit een artikel van Murrays vertaler Maarten Elzinga in het christelijke tijdschrift Liter in 2009. Dat themanummer was aan de Australiër gewijd. Murray zelf verklaart zijn stijl van dichten uit het feit dat hij ‘anti-rationalist’ is. Poëzie geeft het beste weer hoe de mens denkt.
Murray had niets met mensen die negatief over God spreken. Toen kritiek werd geleverd op de opdracht ‘To the glory of God’, waarmee hij al zijn dichtbundels opende, zette hij boven de eerstvolgende uitgave ‘To the greater glory of God’.

Bron: Nederlands Dagblad

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.