nov
26
2016

Literair Labyrint

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Leeuwarder wijk Westeinde wordt opgeluisterd met straatnamen, die allen genoemd zijn naar Friese schrijvers. Gezamenlijk vormen deze straten een doolhof of een labyrint. En dat zorgt er voor dat dit gedeelte van de stad ook wel een Literair Labyrint wordt genoemd. Vanwege de jubilerende wijkvereniging, werd vrijdagmiddag een kunstwerk onthuld in Westeinde.
Het object is ontworpen door Jurjen van der Meer en verwijst naar de straten die allemaal een – Friese – schrijversnaam hebben gekregen. Zijn partner Jikke Tamminga maakte een gedicht, waarvan de letters zijn uitgespaard in het stalen ‘perkament’ dat op de inktpot is geposteerd. Een kroontjespen staat in de inktpot.
De straatnaambordjes worden allen vervangen door nieuwe bordjes. In een ondertitel op deze bordjes, wordt verwezen naar wie de naamgever is van de betreffende straat. Geen overbodige luxe: in dit informatietijdperk, waarin we altijd en overal op internet informatie kunnen opzoeken, hebben we steeds minder parate kennis. Vertel nog maar eens wie Nyckle Haisma of Douwe Kalma waren.
Gelukkig is daar ook nog het boek van Henk Oly, die alle Leeuwarder straatnamen heeft onderzocht naar hun herkomst. Geheel terecht kreeg Oly eerder dit jaar de Wopke Eekhoffprijs. De lokale chroniqueur kreeg de vierjaarlijkse prijs voor zijn hele oeuvre, bestaande uit vele publicaties over straat- en huisnamen en uiteenlopende gebouwen in Leeuwarden.
Enfin. Nu is er dus het Westeinder kunstwerk. Mooi. Het is immers weer een goede reden om de wijk te nemen. De straatbordjes bij langs, met Oly in de hand. Literatuurliefhebbers aller wijken, verenigt u!

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.