mrt
19
2019

Matthäus

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

C.O.V Gloria Deo Drachten zingt woensdag 3 april de Matthäus Passion in De Lawei in Drachten.
Hoe is het toch mogelijk dat er ieder jaar talloze uitvoeringen gegeven worden van de Matthäus Passion van Bach? Het lijkt een evenement geworden te zijn dat elk jaar nog toeneemt in gewicht en veel media aandacht krijgt. Steeds meer mensen bezoeken steevast jaarlijks een uitvoering.

Wat maakt dit werk zo bijzonder?
De Matthäus Passion is een complex werk, het zit vol lagen en interessante technieken die, naarmate je het werk vaker hoort, steeds boeiender worden. Je vraagt je af hoe heeft Bach dit werk kunnen schrijven nadat hij zijn eerste vrouw en dertien kinderen heeft begraven.
Bach deelt het koor in tweeën. Deze vorm brengt een soort dialoog tot stand, zoals die in het openingskoor al meteen naar voren komt. De koren nemen verschillende rollen aan: ze zingen de koralen, het openings- en slotkoor en ze vertegenwoordigen nu eens het volk, dan weer de discipelen of hogepriesters in de soms gruwelijke acties. Hoewel oorspronkelijk ook twee ensembles staan voorgeschreven, wordt tegenwoordig vaak met één orkest gewerkt.
De grootste rol is weggelegd voor de evangelist (tenorpartij). Hij reciteert het verhaal van Jezus’ lijden en sterven zoals dat beschreven staat in Mattheus 26 en 27. Opvallend is dat waar de verteller wordt begeleidt door het continuo de rol van Jezus steeds wordt bijgestaan door de strijkers; een soort muzikaal aureool. Bij de laatste woorden van Jezus, Eli, eli, lama sabathani, klinken de violen niet meer. Bach wilde hiermee aangeven dat Jezus echt door iedereen verlaten is.
Heel bijzonder is ook de (getallen) symboliek. De 12/8 maat in het openingskoor zou verwijzen naar de 12 discipelen. In het deel waar Jezus zegt dat één van hen hem zal verraden klinkt 11 x Herr, bin ich’s, Judas zwijgt.
De getalswaarde van BACH is 14 (tel maar op: B is de tweede letter van het alfabet, A de eerste, etc.) en dat getal komt vaak terug. Er zijn 14 koralen en er wordt 14 keer naar het hart verwezen. Het werk heeft een lang en een kort deel; een verwijzing naar het kruis. De tranen van Petrus zijn duidelijk te horen in de vioolpartij.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.