Mendelssohn-Bartholdy
Nazaten van de Duits-Joodse bankier en kunstverzamelaar Paul von Mendelssohn-Bartholdy hebben in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen om een bekend werk van Vincent van Gogh in hun bezit te krijgen.
Ze claimen volgens onder meer The Art Newspaper dat de huidige eigenaar, de Japanse verzekeringsmaatschappij Sompo Holdings, afwist van de nazigeschiedenis van het schilderij toen die het in 1987 op een veiling in Londen kocht.
Het gaat om een van de stillevens van de Zonnebloemen die Van Gogh in 1888 en 1889 schilderde in het Zuid-Franse Arles. De Berlijnse bankier Mendelssohn-Bartholdy had het werk in zijn bezit. In 1934 verkocht hij werken uit zijn kunstcollectie omdat hij bang was doelwit te worden van het naziregime.
Een voorloper van Sompo Holdings kocht het schilderij 35 jaar geleden voor destijds een recordbedrag van 40 miljoen dollar. De nazaten van Von Mendelssohn-Bartholdy stellen dat de verzekeraar “roekeloos onverschillig” is geweest over het verleden van het werk. Een woordvoerder van de onderneming spreekt de beschuldigingen tegen.
De aanklacht is ingediend bij een rechter in de Amerikaanse stad Chicago, waar Sompo Holdings ook gevestigd is. De nazaten eisen dat ze het schilderij of 750 miljoen dollar aan schadevergoeding krijgen. Het werk hangt momenteel in een museum in Tokio.
Bron: Nu.nl
Tags // 1888, 1889, 1934, 1987, Arles, Mendelssohn-Bartholdy, Paul von Mendelssohn-Bartholdy, Sompo Holdings, Tokio, Vincent van Gogh
Trackback from your site.