jun
22
2017

Meteorologische zomer

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gisteren begon de meteorologische zomer. Het is die ene dag in het jaar met de meeste zonuren. De zomer is tropisch begonnen, met zelfs een code rood in de Zuidelijke Nederlanden: de natuur is zó droog, dat het oppassen is geblazen met vuur. Voor je er erg in hebt, kan er zomaar brand ontstaan.
Dat het langer licht is buiten en dat de temperaturen wat omhoog gaan, vind ik persoonlijk wel prettig. Niet dat ik in het najaar en winter depressief ben, ik houd zelfs wel wat van die spreekwoordelijke donkere dagen voor kerst. Maar in de zomer zijn mensen toch blijer. Je omgeving fleurt op. En jezelf ook.
Toch is ook in dit jaargetijde sprake van een heuse depressie. Jawel: de zomerdepressie. Dat komt door vier redenen, schreef NRC Handelsblad deze week: te veel licht, te weinig slaap, te weinig licht (vanwege je kantoorbaan) en te veel mooie mensen (voor wie niet lekker in zijn of haar vel zit, kan de zomer een confronterend seizoen zijn).
Een zomerdepressie dus. Je hebt er zelfs een website voor. Voor de mensen die gisteren een feestdag beleefden: na de langste dag, keert de zon terug op haar schreden en worden de dagen weer korter. Daar zullen we de komende dagen misschien nog niet veel van merken – maar straks, eind augustus, begin september, zul je opeens merken dat de avond opeens eerder invalt.
Voor wie een zomerdepressie heeft: beterschap! De dagen worden korter. Zet een zonnebril op. En graag tot in het najaar.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.