jan
18
2016

Michelle Martin

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Ruim een jaar geleden werd België weer even opgeschud door nieuws over Michelle Martin. Zij is de ex-vrouw van Marc Dutroux, de kindermoordenaar van onze zuiderburen. Martin werd in 2012 voorwaardelijk vrijgelaten en bivakkeerde sindsien in het klooster van de Clarissen in Malonne, (Nederlands: Maeslangen) is een deelgemeente van de stad Namen.
In augustus 2014 kwam Martin weer buiten het Clarissen-klooster; het gebouw werd voor de zusters te groot en dat was een reden om te vertrekken. Dat betekende ook dat Martin uit het klooster moest vertrekken. Waar de zusters nu verblijven en waar Michelle Martin nu heen is, ik weet het niet. Ook de lemma op het jarige Wikipedia blijft hier vaag over.
Waar Wikipedia niet vaag over is, is de reden van de arme zusters om deze delinquent op te vangen. De online-encyclopedie citeert uit het persbericht, dat de zusters hebben verstuurd. Onder meer schrijven de zusters, onder leiding van ‘moeder overste’ Zuster Christine, abdis van de Klaren van Malonne: “Wij zijn er diep van overtuigd dat onze samenleving een stap achteruit zou zetten door een overtreder voorgoed op te sluiten in zijn verleden en tot hopeloosheid te dwingen.”
En: “Toen wij de zekerheid hadden dat aan deze twee voorwaarden was voldaan, hebben wij ook nagedacht over de mogelijke weerslag op de publieke opinie en nog veel meer op de ouders van de slachtoffers. Maar wij vinden dat niemand in onze maatschappij er baat bij heeft dat geweld met geweld wordt beantwoord en tot een escalatie leidt. Wij zijn er diep van overtuigd dat onze samenleving een stap achteruit zou zetten door een overtreder voorgoed op te sluiten in zijn verleden en tot hopeloosheid te dwingen. Wij menen bovendien dat de eerbiediging van de rechtsgang van ons land een goede voorzorg is om die vergissing niet te maken.”
Driewerf hulde voor deze dames. Dit is wat de wereld ziet van het lichaam van Christus op aarde. Hoe de wereld dit vervolgens beoordeelt, is geen reden om juist de verschoppelingen een thuis te bieden. Ook aan hen die terecht in het gevang zitten, maar aan wie het recht zijn beloop heeft gehad – en dus in vrijheid kunnen terugkeren. Dat is waar deze Clarissen voor in staan.
Nu is het te hopen dat Michelle Martin inderdaad op de goede weg is. De Goede Weg.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.