Miljard extra voor wetenschap
Kanidaat-lijsttrekker D66 Sigrid Kaag wil dat de regering een miljard euro extra aan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs besteedt. De minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking zei dit maandag tijdens de opening van het academisch jaar van de Rijksuniversiteit Groningen.
Kaag: “Opeenvolgende regeringen hebben het belang van vrij en fundamenteel onderzoek niet gewaardeerd. We moeten allemaal naar onszelf kijken, en naar onze eigen rol in dit opzicht. De huidige regering heeft misschien fors geïnvesteerd in onderzoek en onderwijs, maar het was gewoon niet genoeg. En mijn partij D66 erkent ook dat er meer moet gebeuren. We hebben een verantwoordelijkheid, daarom moeten we een volgende stap zetten.”
‘Onderwijs is geen kostenpost’
Ze benadrukt dat de toekomst van elke economie op kennis is gebaseerd. “Het vreemde is dat in de begroting onderwijs altijd als kostenpost wordt opgevoerd, maar we moeten het veel meer zien als investeren in de toekomst. Daar hoort ook financiering bij.”
‘Geen uitmuntendheid door uitputting’
“Het is waar dat het budget van het ministerie van onderwijs groter is dan ooit. Maar er zijn ook meer studenten en onderzoekers dan ooit tevoren. We verwachten dat medewerkers baanbrekend onderzoek doen, terwijl ze ook een groeiend aantal studenten opleiden en met elkaar concurreren om de steeds kleinere kans op financiering van nieuwe projecten. Veel academici leiden bijna een kloosterleven: overdag lesgeven, ’s avonds en in het weekend subsidievoorstellen schrijven. Door hun harde werk en inzet blijft de Nederlandse wetenschap van wereldklasse. Maar dit is niet een situatie die we kunnen volhouden. We kunnen geen uitmuntendheid creëren door uitputting.”
De minister pleit voor het handhaven van de budgetnorm, zoals dat in NAVO-verband is afgesproken: drie procent van het nationaal inkomen. Nu is dat 2,18 procent. “In Den Haag praten we vaak over de NAVO-doelstelling om 2 procent van ons nationaal inkomen aan defensie te besteden. Ik begrijp en deel dit sentiment, want vrijheid kan niet bestaan zonder veiligheid. Maar het kan ook niet bestaan zonder kennis.”
Opening academisch jaar in Academiegebouw
Vanwege corona vond de opening van het academisch jaar in de Aula van het Academiegebouw plaats waar bijna tot een halve eeuw geleden het nieuwe jaar traditioneel ook werd geopend. Rector magnificus Cisca Wijmenga koos als thema ‘connecties maken’ voor haar toespraak. “Het internet verbindt ons allemaal op een virtuele manier. In de afgelopen maanden hebben we ons echter gerealiseerd dat het leggen van verbindingen ook face-to-face interacties tussen mensen vereist. Aangezien de pandemie snel voortduurt, stelt dit ons allemaal voor een grote uitdaging, vooral voor de duizenden nieuwe studenten die we dit jaar verwelkomen op onze universiteit. Voor hen is het vooral belangrijk om echte verbindingen tot stand te brengen met hun universiteit, met nieuwe vrienden en met de stad Groningen.”
Is dit nu het studentenleven?
Ook Kaag stond even stil bij de eerstejaars. “Als je een nieuwe student bent, kijk je er waarschijnlijk naar uit om in deze opwindende stad aan de universiteit te beginnen. Weg van ouders en de gebruikelijke sleur: een nieuw leven, nieuwe kansen, nieuwe avonturen. In plaats daarvan zijn oriëntatie en lezingen gedigitaliseerd. Ik begrijp dat dit moeilijk is. In je kamer zitten en naar een computerscherm staren, is niet hoe je je had voorgesteld dat het studentenleven zou beginnen.”
Bron: Dagblad van het Noorden
Tags // academisch jaar, Cisca Wijmenga, D66, Dagblad van het Noorden, Groningen, miljard extra, minister Kaag, onderzoek, rector magnificus, Rijksuniversiteit Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), RuG, Sigrid Kaag, wetenschap
Trackback from your site.