jun
03
2020

Minnesota

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De staat Minnesota in Amerika ligt onder vuur. De politie van Minneapolis heeft de zwarte man George Floyd zo be- of mishandeld, dat hij de arrestatie met de dood moest bekopen. In Amerika én in Nederland zijn nu demonstraties tegen het etnisch en raciaal politiegeweld.
Minnesota. Het is de staat waar Bob Dylan en Prince vandaan komen. Het is niet de staat dat ik direct met raciaal geweld associeer, daarvoor moet je eerder naar het diepe zuiden van de Verenigde Staten.
Hoewel?
Ernst Jansz vertaalde een decennium geleden twaalf songs van Dylan, waaronder Desolation Row, de Verlorenstraat. Dat lied begint met: They’re selling postcards of the hanging, they’re painting the passports brown.
Jansz: ‘Dylan is geboren in Duluth, net als zijn vader, Abraham Zimmerman. Deze was 8 jaar toen op 14 juni 1920 het James Robinson Circus in Duluth arriveerde. Twee plaatselijke teenagers beweerden de volgende morgen aangerand te zijn door zes zwarte circusmensen, die door de politie werden gearresteerd. Er is, zelfs niet door de dokter die de teenagers onderzocht, ooit enig bewijs geleverd voor de aanranding. Toch overviel een menigte van meer dan 5000 mensen de gevangenis. Drie mannen werden meegenomen en gelynched.
Er verscheen een ansichtkaart waarop een trotse menigte te zien is met de drie gehangenen.”
Toch wel dus, die diepe haat van blanke Minnesota-ers tegen zwarte mensen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.