mei
13
2019

Mis

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In de Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd zondag de Missa in Mysterium uitgevoerd. Het is een muziekproject van cabaretier Herman Finkers, die tijdens deze dienst de rol van lector op zich heeft genomen. Het is de Twent gelukt om deze grote kerk vol te krijgen. Waarbij waarschijnlijk het merendeel van de bezoekers voor Finkers kwam en met de mis weinig heeft.
Tijdens de dienst werd gezongen in het Latijn. Het was immers een gregoriaanse viering. Daarin was deze eucharistie anders dan wat ik kende bij de monniken in Westmalle. Daar zijn de diensten in het Nederlands en zijn de Latijnse gezangen een uitzondering op de regel.
Finkers is een overtuigd katholiek. Zijn geloof zweert hij niet af. Hij was in zijn jeugd misdienaar in de Almelose St. Egbertus-parochie en was er trots op de Latijnse antwoorden allemaal te kennen. Misdienaar, net als Daniël Lohues, die van het katholicisme overigens niets meer moet hebben. Of althans, qua geloof. Het culturele aspect bevalt hem nog uitstekend.
Net als Henny Vrienten, de bassende zanger van Doe Maar. Opgevoed in het katholieke Tilburg, maar al sinds jaar en dag geen kerkganger meer. Desalniettemin liet hij in 2004 tijdens een interview door dagblad Trouw optekenen: Een musical staat op zijn lijstje, een opera en een hoogmis. Zijn eerste kindermusical is inmiddels af.
Die hoogmis is ook geschreven.Deze zin was voor een pastor van de oecumenische studentenvereniging EUG in Utrecht reden om contact op te nemen met Vrienten. En inderdaad, de geboren katholieke jongen uit Hilvarenbeek schreef de muziek op teksten van onder meer Johannes van het Kruis, Augustinus en Lloyd Haft.
Het zijn zomaar wat beslommeringen na een mysterieuze mis in Leeuwarden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.