feb
25
2014

Moeders springen niet van flats

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gisteravond zond de Vara de documentaire ‘Moeders springen niet van flats’ uit. Elena Lindemans gaat in deze documentaire op zoek naar het verhaal van haar moeder. Zij was psychisch zó ziek, dat euthanasie de enige oplossing voor haar leven was. Toen artsen euthanasie weigerden, besloot moeder Lindemans zelf haar leven te beëindigen.
‘Mag ik nog een knuf?’ vroeg Elena’s moeder, elf jaar geleden. Daarna stapte ze de auto in, reed vanuit Appelscha naar Heerenveen en zocht de Muntflat op. In één van die drie flats, ging de moeder naar de elfde verdieping. En sprong daar naar beneden.
Dit soort documentaires zijn altijd bijzonder. Zeker als het onderwerp heel dicht bij de documentairemaker staat. Emoties liggen op de loer. Het bijzondere persoonlijke verhaal wordt gedeeld met de hele wereld.
Dat Elena’s moeder in Heerenveen zelfmoord pleegde, vond ik een bijzonder detail. Ik ben geboren en getogen in het Friese Haagje. De omgeving herkende ik op mijn duimpje. Alleen daarom al wilde ik de documentaire zien. Wat herkende ik? En kon ik me voorstellen hoe iemand op de grond lag bij de flat?
Er was echter één vraag die onbeantwoord bleef. Waarom ging mevrouw Lindemans naar Heerenveen? Welke relatie had zij met deze plaats? Waarom had ze juist deze flats uitgekozen om zich van het leven te beroven?
Deze antwoorden heb ik niet gehoord. Maar misschien komt Lindemans met een vervolg.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.