dec
07
2015

Molukkers slepen de staat voor de rechter om ‘De Punt’

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN De nabestaanden van twee in 1977 bij De Punt doodgeschoten Molukse treinkapers hebben de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld voor hun dood. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld is er voldoende bewijs dat Max Papilaja en Hansina Uktolseja bij de beëindiging van de kaping door mariniers van dichtbij zijn geëxecuteerd.
De staat is gedagvaard voor een zitting op 23 december bij de rechtbank in Den Haag. De nabestaanden willen dat de rechtbank een oordeel velt over de aansprakelijkheid van de staat. Dat is nodig om vervolgens een schadevergoeding te kunnen vaststellen, al is dat volgens Zegveld niet het hoofddoel.
“Het is niet aan de uitvoerende macht, die beschikt over het geweldsmonopolie, om een oordeel te vellen over schuld, laat staan over leven en dood. In een rechtsstaat is dat oordeel aan de rechter. Door het recht in eigen hand te nemen door Max Papilaja en Hansina Uktolseja te executeren, heeft de staat de meest elementaire beginselen van de rechtsstaat geschonden,” meent Zegveld.

Lees verder op NOS.nl.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (2)

  • 7 december 2015 at 18:35 |

    […] verscheen in de media het bericht dat de Nederlandse Staat wordt aangeklaagd vanwege ‘De Punt’. Bij dit Drentse dorpje kaapten in 1977 negen Molukse jongeren – acht mannen en één vrouw – […]

  • RAMON
    17 oktober 2016 at 18:21 |

    Terechte keuze van de staat toen. Geen gelul nu en petje af voor de mariers en regering toen. Geen ruimte geven voor kapers. Probeer zo iets maar eens op de Molukken.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.