mei
08
2018

‘Kapers De Punt moesten dood’

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

DE PUNT Drie voormalige officieren hebben zich als getuige gemeld in het proces over de treinkaping bij De Punt in 1977. Ook zij beweren, net als een anonieme oud-marinier vorig jaar, dat de militairen die destijds de gekaapte trein moesten bestormen de opdracht kregen dat de Molukse kapers de bevrijdingsactie niet mochten overleven.
Naar aanleiding van deze nieuwe getuigenissen wil advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van gedode kapers vertegenwoordigt, nu ook vier commandanten van de bevrijdingsactie van destijds onder ede verhoren, evenals oud-generaal Henk van den Breemen en oud-minister van Justitie Dries van Agt.
De drie nieuwe getuigen verklaren dat een van de commandanten die destijds leiding gaven aan de bevrijdingsactie herhaaldelijk heeft verteld dat de militairen geen kapers krijgsgevangen mochten maken, omdat het ‘niet de bedoeling was dat de kapers voor de rechtbank zouden verschijnen’.
Deze commandant, destijds kapitein der mariniers, had in 1977 de leiding over de militairen die de gelijktijdig gekaapte basisschool in Bovensmilde moesten bevrijden. De bestorming van de gekaapte trein in De Punt en de school in Bovensmilde werd door de leiding beschouwd als één militaire operatie met twee gelijktijdige doelen, om te voorkomen dat kapers wraak konden nemen.

Lees verder in de Volkskrant.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.