Moord op Van Gogh
Dinsdag 2 november 2004 fietste Theo van Gogh om half negen ’s ochtends door de Linnaeusstraat te Amsterdam, op weg naar zijn werk. Toen hij voorbij het stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer reed, werd hij door Mohammed Bouyeri vanaf zijn fiets met een HS 2000-pistool onder vuur genomen. Van Gogh werd door enkele kogels getroffen. Ook twee omstanders werden geraakt. Van Gogh vluchtte naar de overkant van de weg. Ook onderweg schoot Bouyeri op Van Gogh. Die rende een of twee keer om een auto heen en zakte op het fietspad in elkaar. Hij riep nog om genade, om het niet te doen, om niet te schieten, en maakte afwerende bewegingen in de richting van de dader. Bouyeri schoot hierop van korte afstand, ongeveer een halve tot een hele meter, vijf kogels af op de liggende Van Gogh. Van Gogh werd door in totaal acht kogels getroffen. Daarna sneed Bouyeri met een groot kapmes, een zogenaamde kukri-machete, de keel van Van Gogh door. Vervolgens stak de toen 26-jarige dader het mes tot aan de ruggengraat in Van Goghs borst. Van Gogh overleed ter plekke. Met een kleiner fileermes stak Bouyeri een brief met een doodsbedreiging gericht aan Ayaan Hirsi Ali op het lichaam van Van Gogh.
Bouyeri gaf met enkele uitspraken direct inzicht in zijn motieven. Volgens twee getuigenverklaringen zou kort na zijn daad een omstander hebben gezegd: Dit kan toch niet, dit kan je toch niet maken, waarop Bouyeri antwoordde: Dat kan ik wel en dan weten jullie ook wat je te wachten staat.
Bron: Wikipedia
Inmiddels is het 15 jaar geleden dat Van Gogh op straat is vermoord. Ik zat in Havo5, mijn examenjaar. Van Gogh kende ik eigenlijk niet zo goed, behalve van zijn provocaties. Zijn journalistieke werk en zijn films, daar kende ik niet iets van. Maar na anderhalf decennium lijkt dat jammer. Want nu wordt de strijder voor het vrije woord de hemel in geprezen.
Ik weet het natuurlijk niet, maar ik vraag me af of Van Gogh in die hemel is. Dat is gelukkig aan iemand anders om te beoordelen.
Vandaag steek ik wel een kaarsje aan voor Van Gogh.
Het is Allerzielen.
Tags // 2004, 2019, Allerzielen, Allerzielen 2004, Allerzielen 2019, Amsterdam, Ayaan Hirsi Ali, Bouyeri, Hirsi Ali, Linnaeusstraat, Linnaeusstraat Amsterdam, Mohammed Bouyeri, Oost/Watergraafsmeer, stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, stadseel, Theo van Gogh, Van Gogh
Trackback from your site.