mei
08
2018

Murat Isik wint Libris Prijs

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Murat Isik (40) heeft de Libris Literatuur Prijs van 2018 gewonnen met zijn boek Wees onzichtbaar. Dat werd maandagavond in Nieuwsuur bekendgemaakt. De jury spreekt van een “universele, beklemmende en diep menselijke” roman.
“Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen,” zegt de jury in haar rapport. De ruim honderd hoofdstukken die het boek telt, zijn rijk “aan krachtige details en treffende observaties.”
Wees onzichtbaar vertelt het verhaal van Metin Mutlu. In 1983 komt hij als vijfjarige met zijn ouders en zijn zusje, via Duitsland, in de Amsterdamse Bijlmer terecht. Het gezin is afkomstig uit Oost-Turkije en behoort tot het Zaza-volk, een oude Iraanse minderheid die verwant is aan de Koerden. Metin, zijn zusje en zijn moeder worden gekleineerd en onderdrukt door een tirannieke en gewelddadige vader, die een groot deel van de gezinsuitkering uitgeeft aan gokken en drinken.
De andere genomineerden waren Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez), Tommy Wieringa (De heilige Rita), Martin Michael Driessen (De pelikaan), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem), Murat Isik (Wees onzichtbaar) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken).

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.