apr
26
2015

Musical: Soldaat Van Oranje

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

soldaat-van-oranje1

Het moest er een keer van komen: naar de theaterhangaar in Katwijk voor een voorstelling van Soldaat Van Oranje. En inderdaad is het een indrukwekkende musical wat al ruim duizend voorstellingen wordt opgevoerd. Voor een belangrijk deel is die ervaring gebaseerd op het decor.
Het publiek zit op een draaiende schijf, die van scene naar scene draait. Een belevenis is het om tijdens de drie uur durende musical om je heen te kijken naar wat er te zien is. Dat zien geldt voor wat er op het podium gebeurt, maar ook voor wat op de wanden -waar de scènes achter zijn verstopt- wordt vertoond.
Maar dan is er ook het verhaal Soldaat Van Oranje, gebaseerd op het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelfzema. De Leidse Rechten-student beseft dat hij keuzes moet maken, wanneer de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen. Keuzes maken tussen goed en fout, en de daarbij behorende consequenties dragen.
Aan het begin van de oorlog ontsnapt Hazelhoff Roelfzema naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. In de tussentijd blijft de vraag welke keuzes zijn mede-studenten maken. Een confronterend verhaal, want wat zou de toeschouwer kiezen als hij in dezelfde situatie zat? Maar ook: wat maakt een keuze tot een goede of foute keuze? Wanneer ben je “goed”, en hoe “fout” is “fout”?
Een belangrijk verhaal, Soldaat Van Oranje. Belangrijk om te blijven vertellen, “opdat wij niet vergeten”. Mede dankzij het decor, de sterke muziek en de teksten van Neerlands langstlopende musical zal dit verhaal nog wel even blijven staan.

Gezien:
Wat: Soldaat Van Oranje – De Muscial
Waar: Theaterhangaar Katwijk
Wanneer: 25 april 2015
Hoe: Musical
Verhaal: gebaseerd op roman van Erik Hazelhoff Roelfzema; script: Edwin de Vries; muziek: Tom Harriman; liedteksten: Pamela Phillips Oland en Frans van Deursen
Cast: zie de website van Soldaat Van Oranje
Tijdsduur: Drie en een half uur (incl. pauze)

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.