sep
29
2017

Nederlandse grens

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Begin deze maand schreef ik over de Nederlands-Franse grens. Het Antilliaanse eiland Sint-Maarten is het Caraïbische gedeelte van Europa, waar Nederland aan Frankrijk grenst. De grens noemen we dus niet ‘België’. Maar over de Nederlands-Belgische grens valt nog wel het een en ander te zeggen.
Want in Noord-Brabant ligt het dorp Baarle, dat in twee gemeenten bestaat. Je hebt er het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. Twee dorpen, eigenlijk. Waarbij sommige panden hun voordeur op Nederlands grondgebied hebben staan en de achterdeur op Vlaams grondgebied. Een geschiedenis die terug gaat op de twaalfde eeuw.
Daar ben je dan mooi klaar mee. Je zult maar als vrouw op het punt staan om te bevallen en net aan de ‘verkeerde’ kant je kind ter wereld brengen: op weg naar huis, om het kind thuis te laten komen, sta je net aan de achterdeur en dus op Belgisch grondgebied en krijgt je kind de Belgische nationaliteit. Of je bent op weg naar het ziekenhuis, maar het kind komt onderweg al ter wereld, net als je de grens naar Nederland bent gepasseerd. Heb je opeens een Nederlands kind in je gezin.
Het zijn van die typische grensgevallen, waar je mee te maken krijgt. Je kunt je afvragen wat precies Nederlands en Belgisch grondgebied is. Bij Baarle maakt het dus feitelijk niets uit. Tenzij een Baarlenaar dat verschil kan aangeven.
Overigens, kort na mijn verhaal over de Nederlands-Franse grens, trok de orkaan Irma over het eiland. Hier bestaat natuurlijk geen relatie tussen. Puur bij geval dat deze twee zaken zo samenvielen. Ik ben geen waarzegster, maar ik kan gevoeglijk aannemen dat Baarle verschoond blijft van een orkaan.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.