okt
22
2017

Nieuwe bewindslieden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Eind deze week moet de nieuwe ministersploeg op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Van alle zeventien personen op de trappen (zestien ministers en de koning) is enkel premier Mark Rutte een ervaren bewindspersoon. Zelfs het staatshoofd is nieuw, als je het afzet tegen de groepsfoto van 2012, toen Rutte-II zich presenteerde. Toen stond koningin Beatrix nog tussen de ministersploeg.
Van de huidige kabinetsleden maken leden van de PvdA geen lid meer uit van Rutte-III. Die bewindslieden staan dus ook niet op het bordes. Van de bestuurders van VVD-huize is dus alleen de premier en minister van Algemene Zaken overgebleven. De nieuwelingen zijn interessante mensen.
Zo is daar Kajsa Ollongren. Zij wordt minister van Binnenlandse Zaken en namens D66 vice-premier. Karin Hildur (Kajsa) Ollongren is geboren in Leiden, maar stamt van origine af van het Fins-adellijke geslacht Ollongren. Momenteel is zij als locoburgemeester de waarneemster in Amsterdam, na het overlijden van Eberhard van der Laan. Ollongren valt op vrouwen.
De VVD’er Barbara Visser wordt staatssecretaris van Defensie. Zij werd in 1977 geboren in het Kroatische Šibenik.
CDA-lid Ferdinand Grapperhaus wordt minister van Justitie en Veiligheid. Hij is sinds 2016 weduwnaar en heeft vier kinderen (drie zoons en een dochter). Grapperhaus is de politicus met de meeste academische titels: prof. mr. dr., hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit Leiden bij Paul van der Heijden op het proefschrift Werknemersconcurrentie: beperkingen aan concurrerende activiteiten van de ex-werknemer ten opzichte van zijn voormalig werkgever. In zijn paspoort staan de namen Ferdinand Bernhard Joseph Grapperhaus vermeld.
Ferdinand is de zoon van voormalig staatssecretaris van Financiën Ferd Grapperhaus, die zelf gedoopt werd met de namen Ferdinand Heinrich Maria Grapperhaus.
Binnen het ChristenUnie-smaldeel valt het volgende te melden. Carola Schouten, mede-onderhandelaar naast Gert Jan Segers, wordt namens de club vice-premier. Zij krijgt ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder haar hoede. Schouten is lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en een alleenstaande moeder. Oud-leider Arie Slob keert terug als minister van Onderwijs, waarbij hij het basis- en voortgezet onderwijs en media in zijn portefeuille krijgt. Ook Slob kerkt bij de GKv.
Als enige CU-staatssecretaris is daar Paul Blokhuis, nu wethouder in Apeldoorn. Hij wordt bewindsman op Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Paul is de broer van ‘popprofessor’ Leo Blokhuis; beiden zijn zonen van Fred Blokhuis, wijlen predikant binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken.
Nog een paar nachtjes slapen en dan kan Rutte-III van start.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.