jul
26
2016

Normandië

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In een kerk in Normandië hebben strijders van Islamitische Staat een priester vermoord. Vanochtend liepen de twee gewapende mannen met messen en een nepbom de kerk binnen in Saint-Etienne-du-Rouvray, net onder de plaats Rouen. Ze sneden de keel door van de 84-jarige priester en hielden vier mensen gegijzeld. Daarbij raakte één persoon zwaargewond. Een non wist te ontkomen, zegt ze tegen de Franse krant Le Figaro. “Ze kwamen plotseling de kerk in en spraken Arabisch. Ik zag een mes. Ik ben weggegaan toen ze priester Jacques aanvielen. Ik weet niet of eens of ze doorhadden dat ik wegging.”
De priester om wie het gaat, was de 84-jarige priester Jacques Hamel. Ook het Vaticaan heeft de aanval veroordeeld. Een woordvoerder van paus Franciscus zegt dat de aanval in het bijzonder hard is aangekomen, omdat het geweld plaatsvond op een heilige plek. “Een plek waar de liefde van God wordt verkondigd.”
De paus noemt de moord op de priester barbaars.
In zekere in doet deze moord denken aan de moord op ‘pater Frans‘ van der Lugt. Deze jezuïetenpater werd in de Syrische stad Homs doodgeschoten. De orde van jezuïeten zegt dat hij uit zijn woning werd meegenomen door gewapende mannen en geslagen. Voor zijn woning, bij het klooster, werd hij door het hoofd geschoten.
Van der Lugt, lid van de Nederlandse orde van jezuïeten, gaf de afgelopen tijd verscheidene interviews vanuit Homs, de stad waar hij verbleef. Hij sprak herhaaldelijk zijn zorg uit over de schrijnende situatie in Syrië, maar was vastbesloten om in het land te blijven.
Is de moord op priester Jacques vergelijkbaar als de moord op pater Frans? Beide moorden zijn op christelijke geestelijken, uitgevoerd door moslimfundamentalisten. Of gaat het bij de moord op priester Jacques om iets genuanceerder? Deze moord vond plaats in Normandië, het Franse gedeelte waar in juni 1944 de geallieerde troepen begonnen aan hun opmars tegen het nazi-bewind, dat Europa teisterde.
Daarmee zou de Franse moord vergelijkbaar zijn met de aanval op 9/11, die dinsdagochtend in New York – toen moslimterroristen aan het begin van de economische wereldhandel de twee symbolen van die wereldhandel lieten instorten, door er vliegtuigen in te laten vliegen.
De moslims hebben de westerse christelijke wereld flink te pakken. Is het hun wraak voor de kruistochten? Is dit hun heilige oorlog om joden en christenen te corrigeren in hun achterlijke geloof, waar de islam de defintieve versie van is? Wat is hier aan de hand?
Ik weet het niet. Ik weet alleen dat het zorgelijk is. De mohammedanen zijn inmiddels ‘beyond’ de poorten van Wenen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.