aug
26
2022

Oogcontact

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De columns van Hilbrand Rozema in het Nederlands Dagblad lees ik met plezier. Op pagina 2 van de krant wisselt hij deze plek met collega Reina Wiskerke. In Rozema’s column van vandaag gaat het over contact zoeken.
Dat doet de columnist na een bezoek aan de dierentuin in Antwerpen, waar een joods-orthodoxe familie ook een bezoek brengt. Wat volgt is een betoog over opvoeden en over lichamelijk contact tussen ouders en kinderen. Over huilende kinderen die worden weggelegd, tot het huilen verstomd, want ‘dat is goed voor de longetjes’ (Jay Griffiths, 2013).
Enfin.
Rozema sluit af met: “Te weinig huidcontact fnukkt je inlevingsvermogen. Daniël Lohues zong het al: ‘Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen / Want die bennen aordigheid ’t hardste neudig’.”
Mooi liedje. Afkomstig van Lohues’ album Hout Moet uit  2011. Het is zijn eerste plaat weer met band, na zijn vierdelige Allennig-serie. Het leuke van Lohues is dat hij zich altijd blijft ontwikkelen. Muzikaal, met eerst de streektaalband Skik, daarna de Lohues & the Louisiana Blues Club, vervolgens dus de man alleen met alleen gitaar of piano en later dus weer met een begeleidingsband.
Tekstueel gaat Lohues ook steeds verder. Je ziet zijn geloof steeds meer afkalven tot een soort cultuur-katholicisme. Bijvoorbeeld. Maar ook gaat de Drentse liedjeszanger met zijn eigen teksten aan de slag. In volgende albums refereert hij wel eens aan vorige albums. Zo kwam Lohues op het album Ericana uit 2013 met een antwoord op Aordig doen tegen mensen die niet aordig doen.
Die reactie heet A’j joe verkleden as schaop, en klinkt in een ska-arrangement: ‘A’j joe verkleden as schaop / kommen de wolven joe nao / Ik zee ’t eerst andersumme / Da’j altied aordig doen moeten / Mar nou weet ik waorumme / dat lang niet altied goed komp’.
Lohues is niet te beroerd om zijn levenswijsheid aan het leven te blijven toetsen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.