jan
02
2018

Openbaarheidsdag

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het is vandaag de zogenaamde Openbaarheidsdag. Het Nationaal Archief, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maakt de archieven openbaar die lange tijd niet voor iedereen waren in te zien. Waaronder de persoonlijke correspondentie van professor Chr. Enschedé. Hij onderzocht de rellen rond het huwelijk van toenmalig kroonprinses Beatrix en de Duitser Claus von Amsberg.
Ook onderzocht Enschedé het oorlogsverleden van CDA-voorzitter Willem Aantjes. Hij toonde aan dat beschuldigingen dat Aantjes als bewaker voor de Germaansche SS had gewerkt, onjuist waren. Aantjes was de eerste fractievoorzitter van de fusiepartij CDA, maar moest aftreden toen nationaal oorlogschroniqueur dr. Loe de Jong hem onjuist betichtte van lidmaatschap van de SS.
Ook in andere regionale archieven gaan de deuren open. Het Drents Archief maakt de dossiers openbaar van hoofdzakelijk 1942, als de Duitse bezetter de greep op de samenleving verstevigt.
Voor journalisten een mooie dag. Eindelijk een inkijkje in er zich daadwerkelijk in die jaren heeft afgespeeld. Het verleden wordt zo inzichtelijk gemaakt. Dat het belangrijk is, hoeft niet te worden betoogt. Immers, het geeft aan waar je vandaan komt, welke keuzes zijn gemaakt en wat er vooraf is gegaan aan de huidige samenleving.
Openbaarheidsdag is Wikileaks op zijn smalst.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.