mei
12
2014

Otto Frank

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is vandaag de 125e geboortedag van Otto Frank, de vader van dagboekschrijfster Anne. Hij werd in 1889 geboren in Frankfurt am Main, in een welgestelde bankiersfamilie. Na onder meer gewerkt te hebben in New York, keerde Otto in 1911 terug naar zijn vaderland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij als officier in het Duitse leger. Otto Frank stond bekend om zijn trouw: hij bleef soms weken weg (en onbereikbaar) om een paard terug te brengen naar de oorspronkelijke eigenaar.
Samen met zijn vrouw Edith Holländer kreeg Otto twee dochters: Margot (geboren 16 februari 1926) en Anne (geboren 12 juni 1929). Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, vertrok het gezin Frank naar Amsterdam, waar Otto een bedrijf in kruiden en specerijen runde. Vanwege de steeds meer antisemitische wetgeving, kwam het gezin meer en meer naast de samenleving te staan.
De familie-Frank dook 6 juli 1942 onder in het achterhuis van Otto’s bedrijf, samen met de familie Van Pels en tandarts Pfeffer, waar de acht onderduikers ruim twee jaar later werden verraden. Van de onderduikers overleefde alleen Otto de concentratiekampen.
In Nederland, inmiddels stateloos vanwege de anti-Joodse wetten, kreeg Otto de Nederlandse nationaliteit. In de jaren kort na de oorlog publiceerde hij het dagboek van zijn jongste dochter. Ook trouwde hij met Elfreide Geiringer, ook overlevende van de Holocaust. Samen met haar vertrok Otto naar Zwitserland, waar hij naast zijn Nederlandse ook de Zwitserse nationaliteit kreeg.
Otto stierf in 1980, op 91-jarige leeftijd aan longkanker.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.