feb
22
2017

Over straatnamen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Sinds ik bij een energieleverancier werk, krijg ik veel straatnamen onder ogen. Mooie namen, opmerkelijke namen, verwarrende namen, kortom: een bonte verzameling van namen om een stukje Nederland in kaart te brengen. Iemand als Martin Bril ging de straat op, om deze namen op te zoeken en als chroniqueur verslag te doen van wat gebeurt op deze plekken.
Over de achtergrond van de straatnamen is doorgaans niet heel veel informatie beschikbaar. Of je moet hiervoor naar het gemeentehuis om de informatie op te zoeken. Soms ligt de informatie bij de hand. Zo heb je in Leeuwarden een ‘literair labyrint’, waarbij de straatnamen verwijzen naar schrijvers. Of heb je in de verzetsbuurt namen van verzetslieden. En de Indische buurt telt namen van eilanden uit de Indische archipel.
Gelukkig zijn er mensen die wel werk maken van onderzoek naar de straatnaamgeving. Zo heb je in Leeuwarden de amateur-historicus Henk Oly. Hij is vrijwilliger bij het Historisch Centrum Leeuwarden, en publiceerde veel over straat- en huisnamen en uiteenlopende gebouwen in Leeuwarden. Zo verscheen van zijn hand al in 2010 het boek Leeuwarder straatnamen, complete straatnamengids voor de gemeente Leeuwarden.
Aan het nog korte lijstje van straatnamen-historici, kan ook de naam van René Dings worden toegevoegd. De Delftenaar is in zijn eigen stad lid van de Straatnamencommissie. Hij blogt graag over straatnamen, en publiceerde onlangs zijn boek Over straatnamen met name. Zoals hij over zichzelf schrijft: “Ik ben dol op geschiedenis, op taal en op zinloze feitjes. Die komen allemaal samen in de wereld van de straatnamen. Op deze website verzamel ik opmerkelijke verhalen, grappige weetjes en verrassende feiten over straatnamen. Vooral in Nederland, maar soms ook in het buitenland.”
Kijk, hier kan ik wel wat mee. Mooi, zulke verhalen over straatnamen.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.