mrt
24
2016

Passie: John Kuiper & Peter Sneep – MarcusPassie

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Deze Witte Donderdag was ik in de Morgenster-kerk in Leeuwarden, waar de MarcusPassie werd opgevoerd. Geen meesterwerk van de Passion-componist J.S. Bach – verre van, haast. Waar Bach grossierde in – in onze ogen misschien – wat theatrale muziek, is de MarcusPassie van John Kuiper en Peter Sneep een uitvoering van Jezus’ lijdensverhaal in pure eenvoud.
De MarcusPassie van het duo is in de uitvoering simpel. Kuiper is de voorlezer: hij leest het verhaal van Jezus’ lijden voor, zoals Marcus dat heeft opgetekend in zijn hoofdstukken 14 en 15 (tot en met vers 47). De voordracht wordt afgewisseld met liederen, doorgaans psalmen uit het Gereformeerd Kerkboek.
De aanwezige bezoekers vormen het koor, onder de bezielende leiding van journalist/organist Sneep. Die actieve houding maakt je werkelijk betrokken op het verhaal.
Van het voorgelezen Bijbelverhaal wordt niets uitgelegd, of toegelicht. Of het moeten de woorden van Paulus aan de Romeinen zijn: ‘Er is bijna niemand. Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.’
Als dat geen evangelie is…

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.