mrt
29
2019

Piet van der Wal overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De bekende Leeuwarder oud-politicus Piet van der Wal is donderdagochtend overleden. Hij was al geruime tijd ziek. De binnenstad heeft veel aan hem te danken.
Van der Wal (1946) maakte in Leeuwarden naam als een van de belangrijkste strijders voor het behoud van de monumentale binnenstad, toen die in de jaren zeventig met afbraak en ernstige aantasting werd bedreigd. Ook veel later bleef hij actief voor de historie, bijvoorbeeld bij de organisatie van de Open Monumentendag.
Van der Wal was mede-oprichter van Axies Leeuwarden (later PAL), dat uiteindelijk fuseerde met GroenLinks. Van der Wal behoorde ook tot de drijvende krachten achter Hippo, het jongerencentrum in de Leeuwarder binnenstad uit de jaren zeventig. Mede door dit soort activiteiten had hij een groot netwerk. Van der Wal werkte als docent elektrotechniek aan het Friesland College.
Hij nam in 2017 afscheid van de gemeenteraad, waarvan hij met tussenpozen sinds 1972 lid was geweest. Tot het laatst dokterde hij plannen uit voor een betere stadsontwikkeling. In de redding van gevangenis De Blokhuispoort en Zalen Schaaf stak hij veel energie. Zelf tekende hij voortdurend stedelijke plannen uit, zelfs dit jaar nog. Kort geleden maakte hij bijvoorbeeld een nieuw verkeersplan voor de Wijbrand de Geeststraat.
Leendert Plaisier tekende zijn memoires op. Dit leidde in 2017 tot publicatie van het boek Piet van der Wal, een open boek.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.