jul
18
2019

Pim Fortuynstraat

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De stad Den Haag gaat een straat vernoemen naar Pim Fortuyn wanneer daar gelegenheid toe is. Het Haagse college zegt daartoe bereid te zijn, in reactie op vragen van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Een Pim Fortuynstraat, dus. Voor veel huidige politieke betrokkenen is het een naam met veel emotie. Hoewel sommige politici niets moesten hebben van de standpunten van de voormalige Groningse professor, kwam de man wel dramatisch om het leven. Na een radio-interview op het Mediapark in Hilversum, werd Fortuyn vermoord door Volkert van der Graaf. Negen dagen later waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Groep de Mos is de lokale partij van Richard de Mos. De naamgever van de partij is sinds juni 2018 wethouder in de Haagse gemeenteraad. Tussen 2009 en 2012 zat De Mos in de Tweede Kamer namens de PVV van Geert Wilders, een grote partij volgens het gedachtegoed van Fortuyn. In 2013 richtte De Mos zijn Groep op, nadat hij in de gemeenteraad uit de lokale PVV was gestapt.
Groep de Mos kent onder meer de oud-LPF’er Willem van der Velden, die tussen 2002 en 2003 in de Kamer zat. Van der Velden was eerder lid van D66 (1966-1970) en VVD (1970-2000). In april 2017 stapte Rachid Guernaoui van D66 over naar Groep de Mos.
Deze lokale (deeltijd)politici willen dus een straat vernoemen naar Fortuyn. Waarom ook niet? Zo’n straatnaam is een eerbetoon aan vroegere leiders. Je hoeft het niet met de betreffende persoon eens te zijn. Maar Fortuyn is wel van een belangrijke waarde geweest voor ons huidige politieke stelsel.
En geef toe, veel van wat hij toen zei en als verwerpelijk werd bestempeld, lijkt nu gemeengoed te zijn.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.