nov
30
2017

Praljak

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Slobodan Praljak is de naam van de man, die bij mij in ieder geval bekender is door zijn opmerkelijke zelfmoord dan om zijn Joegoslavische verleden. Tijdens de laatste zitting van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, werd zijn vonnis door de rechtbank bevestigd. In 2013 werd hij al tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld – toen de rechter dit dus bevestigde, nam Praljak het woord: “Ik ben geen oorlogsmisdadiger en verzet mij hiertegen.” Vervolgens bracht hij een klein glaasje naar zijn mond, sloeg de inhoud achterover en zei: “Ik heb net gif gedronken.”
Een domme man was die Praljak niet. Hij deed in Zagreb drie universitaire studies. Hij werkte als ingenieur, maar studeerde ook af in de filosofie. In de jaren 70 en 80 leidde hij theaters in verschillende Kroatische steden. Naast zijn vak als Kroatisch politicus, was Praljak schrijver en regisseur.
Hetzelfde geldt voor iemand als Radovan Karadžić. Tijdens de Bosnië-oorlog was hij leider van de Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina. In de jaren zestig verhuisde Karadžić naar Sarajevo waar hij medicijnen studeerde aan de universiteit van Sarajevo. Hij specialiseerde zich in psychiatrie. Behalve in Sarajevo studeerde Karadžić ook in Denemarken (1970) en aan de Columbia University in New York (1974 en 1975). Na zijn terugkeer naar Joegoslavië werkte hij in de psychiatrische kliniek van het Koševo-ziekenhuis te Sarajevo. Naast zijn werk als arts schreef hij gedichten.
Maar Praljak dus. Zijn zelfgekozen dood, door een glas gif te drinken, zal het Tribunaal mogelijk achtervolgen. Wat betekent deze zelfmoord? Bevestigd Praljak zijn schuld? Of juist zijn onschuld? Geen van beide, vermoed ik. Hoewel de Kroaten zo hun eigen interpretatie van de gang van zaken hebben. In het parlement van dit land is een minuut stilte gehouden voor wijlen Praljak.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.