mrt
08
2018

Priester Jacques

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De oudste priester ter wereld is overleden. Jacques Clemens, emeritus kapelaan van Saint-Benoît in het Henegouwse Nalinnes-Bultia, is woensdagmorgen in een ziekenhuis in Loverval overleden. In juli zou hij zijn 109e verjaardag vieren.
Hij werd geboren in Den Haag, maar volgde zijn priesterstudies in Leuven. Hij voltooide zijn studies in Luik en werd op 5 juli 1936 in de kathedraal van Luik tot priester gewijd. In 1958 werd hij pastoor van Nalinnes-Bultia. Het is een ontroerend bericht.
Een man die doet wat hij doet. “Ik weet niet wat het geheim is van mijn lang leven. Maar elke morgen sta ik om 5.30 uur op. Ik neem al mijn maaltijden telkens op hetzelfde uur en drink ‘s middags een glaasje wijn. Ik ga rond 21 uur slapen,” zei hij ooit eens over ‘het geheim van zijn ouderdom’. Gewoon zijn leven leiden, dus.
Het is een totaal ander levenseinde dan van die andere priester Jacques, die van de 84-jarige priester Jacques Hamel. Hij werd in juli 2016 vermoord door strijders van Islamitische Staat. Ze sneden de keel door van de 84-jarige priester tijdens een kerkdienst.
De een is een martelaar, de ander is een vredig einde gestorven. Ze zullen elkaar inmiddels al wel hebben gesproken, denk ik me zo in. En een tafelbier hebben gedronken, om het leven nog eens door te nemen en het hoofd te schudden.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.