dec
28
2017

Publicist

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Sinds jaar en dag staat op mijn blog als ondertitel ‘Publicist’. Dat is niet zonder reden, want die term zegt wat mijn vak is: publiceren. Ik publiceer in verschillende media, maar ook op verschillende wijzen. Soms ben ik een interviewer, dan weer een eindredacteur, de volgende keer deel ik een tekst, bij een andere gelegenheid werk ik als bureauredacteur, zo af en toe verschijnt er een boek van mijn hand.
Wat is het verschil tussen een journalist en een publicist? Een publicist heeft een breder werkterrein dan een journalist. Het is het verschil tussen een vakdocent en een groepsleerkracht. Het verschil tussen een dominee en een theoloog. Een specialist en de allrounder. Het verschil tussen de letters en het alfabet.
In vroeger dagen had ik al het idee dat ik wilde gaan schrijven. Taal is zeg maar echt mijn ding, om een collega te citeren. Ik zat met mijn neus in de boeken; naar buiten toe en klauteren, mijn ouders moesten hun best doen om mij op vrije momenten buiten de deur te zetten. Nee, liever een boek. Dat ik “iets” met taal moest gaan doen, was heel snel heel duidelijk.
Maar wát dan precies? Dan maar naar de School voor de Journalistiek, locatie Windesheim in Zwolle. Die opleiding heb ik afgerond, en ik mag de titel Bachelor achter mijn naam zetten. Opgeleid tot journalist – of, zoals Jitske Eizema van de Fryske Frijheids Partij mij ooit noemde: een mediapersoon.
Het gaat te ver om mijzelf te vergelijken met Martin Bril, columnist van onder meer Het Parool en de Volkskrant. Hij gold in zijn laatste jaren als een chroniqueur van Nederland en wist in zijn verhalen de geest van stad en land te vangen in een tekst. In zekere zin doe ik hetzelfde: gewoon maar noteren wat ik zie, wat er gebeurt. Zonder hier een mening over te hebben of een bepaalde ideologie aan te hangen.
De schrijvende entertainer, dat zou mijn talent zijn toen ik mee deed aan een talentendag in Stania State, Oenkerk. Dat is een synoniem voor mijn vak. Entertainer, dat klinkt zwaarder dan het is. Want schrijven is geen economische formule van kosten en baten. Maar een kunstvorm, een manier om de wereld wat te veraangenamen.
En om de wereld te vereenvoudigen.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.