mrt
24
2019

Rafi Eitan

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In Israël is Rafi Eitan overleden, de voormalige geheim agent die nazi-kopstuk Adolf Eichmann in 1960 uit Argentinië wist te halen. Eitan was 92 jaar. Premier Netanyahu noemt hem in een reactie op zijn dood “een held van de Israëlische inlichtingendiensten”.
Eitan was een van de oprichters van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Hij deed naar eigen zeggen mee aan honderden operaties, waarvan de ontvoering van Eichmann het meest tot de verbeelding sprak.
Zelf zei Eitan jaren later dat de overmeestering van Eichmann een van de makkelijkste acties was die hij ooit had uitgevoerd. “Je tikt hem op de rechterschouder en draait zijn linkerschouder naar je toe. Dan klem je zijn hoofd tussen je handen en sleep je hem mee.”
Eitan controleerde naar eigen zeggen op de achterbank van de auto direct of het daadwerkelijk Eichmann betrof. “Toen ik het harde litteken van zijn blindedarmoperatie voelde, wist ik: dit is de man.”

Pollard
In de jaren 80 was Eitan verantwoordelijk voor de inzet van de Amerikaanse spion Jonathan Pollard. Die bezorgde Israël veel informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Toen de affaire uitkwam, leverde dat een serieuze deuk op in de relatie tussen de VS en Israël.
De kwestie-Pollard kostte Eitan zijn baan, waarop hij eerst het bedrijfsleven en later de politiek inging. Hij was minister van Pensioenzaken en zat enige tijd in het parlement.

Dankbaarheid
Politieke kopstukken benadrukken dat Israël met de dood van Eitan een legendarisch persoon armer is. “Zijn betrokkenheid bij Israël, de staatsveiligheid en in het bijzonder de operatie om nazi-crimineel Eichmann gevangen te nemen zal voor altijd in onze geschiedenis zijn verankerd”, zegt Knesset-voorzitter Edelstein.
“Rafi was in zijn ziel een vechter”, stelt president Rivlin. “We zeggen hem gedag in grote dankbaarheid voor alles wat hij voor de mensen en de staat heeft gedaan.”

Eichmann
Adolf Eichmann, een van de hoogste nazi-functionarissen in het Derde Rijk, vluchtte in 1950 naar Argentinië. Tien jaar later wist de Mossad hem op te sporen.
Geheim agenten onder leiding van Eitan hielden Eichmann in Buenos Aires dagen in de gaten, waarna ze hem overmeesterden, in een auto stopten en uiteindelijk naar Israël vlogen.
In Jeruzalem werd Eichmann vanwege zijn rol bij de Holocaust berecht en ter dood veroordeeld. In mei 1962 werd hij opgehangen.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.