feb
28
2018

Rapenburgerstraat 1940-1945

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Guus Luijters is schrijver en journalist. Als schrijver en chroniqueur maakte de afgelopen jaren grote indruk met zijn In Memoriam van gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen en de daarna verschenen Kinderkroniek 1940-1945.
Een indrukwekkend monument, waarbij alle vermoorde “üntermensch”-kinderen een naam hebben gekregen. Zo heeft Luijters het tegenovergestelde bereikt van wat de nazi’s wilden: deze kinderen bestaan, hun leven telt, hun namen zijn bekend. En dat terwijl de nazi’s deze kinderen en hun families juist wilden uitroeien en hun sporen uitwissen.
Het is het Nederlandse equivalent van een project van Serge Klarsfeld, die in Frankrijk de namen en foto’s heeft verzameld van alle gedeporteerde Joodse kinderen.
Ter voorbereiding op de publicatie van In Memoriam maakte Luijters het gedicht Sterrenlied. In dit lange gedicht geeft Luijters de Amsterdamse Sientje Abram een gezicht. Op 11-jarige leeftijd werd Sientje vermoord in Auschwitz. Zij woonde aan de Rapenburgerstraat.
En nu is er dat nieuwe boek van Luijters, Rapenburgerstraat 1940-1945. In een jaar tijd werden vrijwel alle bewoners van de straat uit hun huizen gehaald en vermoord.
Belangrijk dat dit soort boeken verschijnen. De Amsterdamse journalist levert een grote bijdrage in de strijd om onze historie te onderhouden. Deze mensen hebben een naam. En een gezicht. Zij hebben geleden onder wat ‘de mensheid zichzelf aandoet’. Immers, het heden is de totaalsom van de geschiedenis.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.