mrt
31
2018

Rauwe zaterdag

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het mag wel wat rauwer met Pasen. Dat betoogde Gerard ter Horst, redacteur van het Nederlands Dagblad, een aantal jaar geleden. Een terechte oproep: “Zelfs bij christelijke oudgedienden als Adrian Snell en Don Fransisco denk ik: het kan… nee, het móet rauwer en doorleefder. Zoals zwart de kleur van rouw is, zo past rauwe muziek bij het wezen van de lijdenstijd.”
De Matthäus Passion spreekt vooral de elite aan, The Passion is te volks en te glad – hoewel beide vormen in een behoefte voorzien. Maar wat is dan het alternatief? Welke nummers passen wel in de zwarte en rauwe variant van The Passion? En het moet gezegd, het Nederlandse aanbod van (pop)nummers voldoet dan niet. Of ruimschoots onvoldoende.
Ik grijp naar het Engelstalige songbook. Om te beginnen bij de Britse eilanden. David Bowie maakte met Blackstar zijn zwanenzang. Het album is de basis van het toneelstuk Lazarus, geregisseerd door de Vlaamse Ivo Van Hove. Lazarus, de arme man uit de gelijkenis van Jezus.

Look up here, I’m in heaven
I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama, can’t be stolen
Everybody knows me now

En dan is er You Want It Darker, het laatste album van Leonard Cohen. Ook zo’n zwanenzang. Met het titelnummer, waarin de Jood zijn beschikbaarheid aan God stelt: hineni, hineni, I’m ready, my Lord.
Over zwanenzangen gesproken, wat te denken van The American Recordings van Johnny Cash? Neem zijn zesde en afsluitende aflevering, Ain’t No Grave. There ain’t no grave can hold my body down , zong de man die al met één been in het graf stond. O Death, where is thy sting? O Grave, where is they victory? O Life, you are a shining path.
Om dan over de teksten van Bob Dylan nog maar te zwijgen. Dylan kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 2016, óók voor Ain’t Talkin’ en Red River Shore. Dat laatste nummer sluit af met een bewerking van Jesaja 53, de profetie over de lijdende knecht. Is het toeval, dat juist deze tekst van de profeet werd gelezen tijdens de samenkomst van Witte Donderdag? Het gebeurde tijdens de bijeenkomst van de Stille Week.
Rauw Pasen. Vandaag een dag om te zwijgen. Tijd voor contemplatie.
Morgen kijken we verder.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.