okt
14
2021

Recordhouder demissionair

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Kabinet-Rutte III heeft sinds vandaag voor de langste periode sinds de Tweede Wereldoorlog de status demissionair. Het kabinet trad 15 januari 2021 af, waarmee er inmiddels 273 dagen verstreken zijn. Rutte III heeft hiermee het record van kabinet-Den Uyl ingehaald, dat van 22 maart 1977 tot en met 18 december 1977 demissionair was, een periode van 272 dagen.
Rutte-III bood 15 januari dit jaar haar ontslag aan, vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Aangezien er op 17 maart al nieuwe Tweede Kamerverkiezingen gepland stonden, werd er besloten om niet gelijk al nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
De kabinetsformatie die op deze verkiezingen volgde, loopt bovendien bijzonder stroef. Alleen de formatie van kabinet-Rutte III duurde met 225 dagen tot nu toe langer. Aangezien er nu al 211 dagen wordt geformeerd is het niet ondenkbaar dat ook dit record binnenkort sneuvelt.
Langdurende demissionaire statussen komen vaker voor, maar zijn historisch gezien wel meer uitzondering dan de regel. Na demissionair kabinet-Den Uyl hebben ook de kabinetten-Rutte-II en Balkenende-I en -IV lang de demissionaire status gehad, met respectievelijk 225, 222 en 235 dagen. Het kortste naoorlogse demissionaire kabinet was Balkenende-II met slechts 7 dagen.

Bron: Parlement.com

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.