okt
30
2021

Records

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Mark Rutte rijgt de nodige records aan elkaar. De formatie over een eventueel vierde kabinet met zijn naam, is nu de langstlopende naoorlorgse formatie – and still counting. Het huidige demissionaire kabinet stond na 225 dagen op het bordes, de huidige formatie is met 227 dagen nog steeds bezig.
Het kabinet Rutte-II was het eerste Nederlandse kabinet sinds 1998 dat de gehele parlementaire periode volmaakte en het langstzittende Nederlandse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog.
Het kabinet Rutte-III heeft sinds half oktober ook het langst de status ‘demissionair’. De ploeg viel in januari over de toeslagenaffaire. Het vorige record stond op naam van het kabinet-Den Uyl, dat in 1977 negen maanden demissionair was.
Als de vorming van het nieuwe kabinet onder leiding van Rutte succesvol wordt afgerond, en de VVD’er voor de vierde keer als minister-president aan een termijn begint, kan hij ook de langstzittende premier van na de oorlog worden. Die eer is nu voor wijlen CDA’er Ruud Lubbers met 11 jaar en 291 dagen; Rutte is met 11 jaar en 16 dagen en een nog lopende formatie hard op weg dit record over te nemen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.