okt
31
2017

Refo500

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vandaag is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 Stellingen publiceerde. Hij gebruikte hiervoor de deuren van de kerk in Wittenberg. De augustijner monnik en professor wilde de kerk hervormen, met name op het gebied van rechtvaardiging, geloof en aflaathandel. Maar Luther werd de kerk uit gezet. Hét startpunt van een groot schisma in de kerk.
Terwijl op micro-niveau met name orthodox-gereformeerde kerken blijven scheuren, wordt op macro-niveau openlijk geflirt tussen protestanten en katholieken. Een half millennium trokken we als gelovigen gescheiden op. Maar na vijf eeuwen beseffen we van beide kanten dat dit niet de bedoeling kan zijn van één heilige, algemene christelijke kerk.
We hebben vijftienhonderd jaar een gezamenlijke geschiedenis. Toen ik twee weken te gast was in het klooster van Westmalle, zei broeder Guerric dat ook tegen me: het kloosterleven stond buiten discussie in de ongedeelde kerk. Ook na de Reformatie was het monastieke leven niet waar het op vast zat. Dit is geen argument voor of tegen het kloosterleven, het is wel een drempelverlager.
Enfin.
Vijfhonderd jaar Reformatie. Wat levert het ons op? Zonder meer de belijdenissen, die we met onze katholieke broeders en zusters delen. En een doorleefd geloof, van beide kanten van het schisma. Als we dit met elkaar constateren, kunnen we elkaar de hand schudden.
En wordt het tijd om oecumenisch verder te gaan.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.