Restauratie monumenten
Eigenaars van 35 Friese rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke gebouwen kunnen aan de slag met onderhoud of restauratie. Daarvoor is een bedrag van in totaal 1,9 miljoen aan rijks- en provinciaal geld beschikbaar.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga is blij met de restauraties. “Als gedeputeerde van erfgoed ben ik verheugd dat wij deze monumenten financieel kunnen steunen. We moeten goed op ons erfgoed passen, dat is belangrijk voor de identiteit van onze provincie, het verhaal van Fryslân. Bovendien houdt het onze steden en dorpen mooi en leefbaar.”
Niet alleen grote monumenten komen in aanmerking voor subsidie. Een van de theehuisjes tegen het Noorderbolwerk in Franeker heeft subsidie toegekend gekregen voor restauratie van het dak.
In de eerste helft van de 17e eeuw lieten de professoren in Franeker siertuinen met zomerkoepels aanleggen. Verder hadden in de stad alleen de stinzen een koepel in de tuin. Pas na 1743 mochten er ook in de tuinen van koepels worden gebouwd.
In 1746 werd de grond tussen het bolwerk en de Eisingastraat beschikbaar voor particulieren en mocht aan het bolwerk toe een tuin met alles wat erbij hoort, aangelegd worden, dus ook theekoepels.
Het Franeker theehuis dat opgeknapt wordt, heeft een achthoekig dak en is eind 18e eeuw gebouwd. De Stichting Monumenten Waadhoeke heeft 40.000 euro gekregen van de provincie. “Dat hebben we hard nodig,” zegt bestuurslid Anne Nippel.
Volgens haar moet er nog eens 40.000 euro bij elkaar worden gebracht om het dak te vervangen. “Dat moet helemaal vernieuwd worden. Het lekt nu aan alle kanten.”
’s Zomers is de koepel open voor toeristen. Dan krijgen ze thee en kunnen ze naar verhalen over Franeker luisteren.
Bron: Omroep LEO Middelsé
Tags // 1743, Anne Nippel, Fokkinga, Franeker, Fryslân, gedeputeerde Klaas Fokkinga, gemeentelijke monumenten, karakteristieke gebouwen, Klaas Fokkinga, Noorderbolwerk, Noorderbolwerk Franeker, rijksmonumenten, Stichting Monumenten Waadhoeke
Trackback from your site.