mrt
27
2019

Ringkus

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het is een haast ontroerend filmpje, dat de laatste dagen te zien is via internet. Paus Franciscus die keer op keer zijn hand terugtrekt als gelovigen zijn bisschopsring proberen te kussen. Het filmpje is gemaakt bij een bezoek van de paus aan het Italiaanse bedevaartsoord Loreto. In Italiƫ is het heel gebruikelijk dat gelovigen de ring van een geestelijke kussen, als teken van respect.
Franciscus’ voorganger Benedictus XVI hield niet van het gekus en Franciscus al helemaal niet. Franciscus wil niet als een goddelijke figuur worden behandeld, maar als een mens.
Het past volledig bij het beeld van de huidige paus. Net zoals dat zijn eerste woorden na het conclaaf in het Italiaans waren, de taal van de Romeinen. Na zijn verkiezing tot paus heeft hij gekozen om niet te gaan wonen in het pauselijk appartement op de derde verdieping van het Apostolisch Paleis, maar gaf hij de voorkeur aan de Domus Sanctae Marthae, het eenvoudigere gastenverblijf van de Heilige Stoel.
Zijn aantreden kenmerkte zich door soberheid, die hij tot uitdrukking brengt in zijn kleding en het gebruik van de pauselijke symbolen. Zo koos paus Franciscus ervoor om na zijn verkiezing eenvoudig in het wit gekleed op het balkon te verschijnen, waar de meeste pausen bij die gelegenheid met de rode mozetta, een ceremoniƫle cape, de rijk geborduurde staatsiestola en een gouden kruis getooid waren.
Het zijn maar aardse zaken. Wel zaken die de afstand tussen de katholieken en protestanten wat doet afnemen. En dat is ook wat waard.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.