apr
29
2019

Shoah

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Nu de festiviteiten rondom de verjaardag van koning Willem-Alexander achter de rug zijn, maken we ons op voor de volgende ronde. Het is komend weekend 4 en 5 mei. Dat betekent dus eerst het herdenken van de doden, om een dag later de vrijheid te vieren.
In diverse theaters, filmzalen en televisiezenders wordt het nodige vertoond. Natuurlijk komt Schindler’s List voorbij, de speelfilm van Steven Spielberg, over de Oostenrijkse industrieel Oskar Schindler, die in de oorlog het leven redde van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije.
Of neem Shoah, een ruim negen uur durende documentaire uit 1985 van Claude Lanzmann over de Holocaust. Bijzonder aan de film is dat hij geen archiefbeelden gebruikt. Vernietigingskampen als Auschwitz en Treblinka zijn te zien zoals ze er jaren na de Tweede Wereldoorlog uitzagen.
En dan is daar natuurlijk ook Der Untergang, over de laatste tien dagen van Adolf Hitler, gezien door de ogen van Traudl Junge, zijn persoonlijke secretaresse.
Ik mis natuurlijk tientallen andere oorlogsdocumenten, die al dan niet op tv worden uitgezonden. Het maakt ook niet zo gek veel uit wát je ziet. Het gaat erom dat je iets ziet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.