sep
15
2019

Slau

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Sommige momenten hangen nauw samen met een boek. Zoals in mijn geval de relatie tussen een dankdag van het evangelisatieproject in De Pol en de ontvangst van de biografie van Wim Hazeu over de Leeuwarder dichter en scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff. Dat was een jaar geleden. Ik moest hier aan denken toen ik gisteren thuis kwam van de evaluatie van De Pol van dit jaar; vorig jaar kreeg ik dus deze dag die biografie in handen.
Het gaat om een eerste druk uit 1995, uitgegeven als nummer 28 in de Open Domein-reeks van de Arbeiderspers. De biograaf schrijft onder meer:
“De horoscoop van Slauerhoff werd getrokken op basis van het gegeven dat hij 14 september 1898 om half twaalf ’s avonds werd geboren. Hier komt al een onbetrouwbaar element in de uitleg van een horoscoop geslopen, want wie weet is de dichter om vijf over elf of tien voor twaalf geboren. We moeten het niet zo nauw nemen met de opgave bij de Burgerlijke Stand, want daar werd als geboortedatum van de dichter 15 in plaats van 14 september genoteerd. Het verhaal gaat, dat de familie deze ‘vergissing’ maakte om grootvader Feije Pronker, die de vijftiende jarig was, te plezieren.”
Dat zijn toch aardige weetjes, die het lezen van een biografie je zo helpen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.