Slavernij
Direct of indirect profiteerden talloze Friezen van slavenhandel en slavernij. In Leeuwaren zijn hiervan op 28 plekken sporen te vinden. Historica Barbara Henkes leidde dit weekeinde wandelaars langs een selectie hiervan.
“Geschiedenis gaat nooit alleen over feiten,” aldus Barbara Henkes. “Dat ook, maar vooral over keuzes. Vanuit wiens perspectief wil je het verleden benaderen?” In haar boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân komen zowel voor- als tegenstanders van de slavernij en slavenhandel aan bod. Opvallend is bijvoorbeeld, aldus Henkes, dat in de liberale Provinciale Friesche Courant al in 1849 een vurig pleidooi voor onmiddellijke afschaffing van de slavernij op de voorpagina plaatste.
Friesland, vertelde Henkes zaterdag in het in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), functioneerde minder als gangmaker dan als deelnemer aan het wereldwijde netwerk dat de VOC en de WIC – “multinationals in huidige termen” – vanaf het begin van de zeventiende eeuw over de wereld had uitgeworpen. De koloniale handel die deze ondernemingen bedreven was onlosmakelijk verbonden met slavernij en slavenhandel.
Lees verder in de Leeuwarder Courant.
Tags // 1849, Barbara Henkes, Fryslân, HCL, Historisch Centrum Leeuwarden, Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), Leeuwarden, Provinciale Friesche Courant, slavernij, VOC, West-Indische Compagnie, West-Indische Compagnie (WIC), WIC
Trackback from your site.