aug
30
2015

Snelweg 61

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, Modern Times

Amerika deelt zichzelf graag op in snelwegen, highway’s. Aan één van die snelwegen, de 61e, staat de universiteit waar Dylan een blauwe maandag stond ingeschreven. Het is ook deze snelweg die vanuit Duluth, Minnesota, naar New Orleans trekt. Het is de snelweg waar de blues is geboren; op de kruising van Highway 61 met Highway 49 zou blueslegende Robert Johnson zijn ziel aan de duivel hebben verkocht, waarna hij waanzinnig goed kon gitaarspelen.
Je ziel aan de duivel verkopen. Die thematiek komt gelijk al aan bod in couplet één van het titelnummer van Dylan’s eerste volledige elektrische plaat. God geeft aan Abraham de opdracht om zijn zoon te offeren. Abe vraagt Hem waar dat moet gebeuren, waarop God antwoordt: “Out on Highway 61.”
Hier klinkt iets door van de opdracht die de Bijbelse Abraham van de Eeuwige kreeg, om zijn zoon te offeren. Maar aartsvader Abraham moest hiervoor afreizen naar de berg Moria. Isaäk was Abraham’s enige zoon – Ismaël, die bij slavin Hagar door Abraham was verwekt, gold niet als de beloofde zoon voor Abraham en Sara.
Ook de vader van Dylan heet Abraham. Deze meneer Zimmerman werd ook wel Abe genoemd. Een naam waar we in Friesland nog wel iets mee hebben, maar dat geheel terzijde. Het gezin Zimmerman telde twee zonen, Robert Allen en David. Of de beide jongens één op één vergeleken kunnen worden met Isaäk en Ismaël, kan ik slecht beoordelen.
Maar wat misschien wel een interessante interpretatie is, is dat Abe Zimmerman zijn zoon Robert ook heeft geofferd, aan de blues op Highway 61. In tegenstelling tot Isaäk, komt Robert niet terug maar verdwijnt hij uit het zicht. Misschien is het wel deze snelweg waar Robert Allen Zimmerman werd tot Bob Dylan.
Misschien.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.