mrt
28
2018

Spread Your Wings

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

John Deacon, voormalig bassist van Queen, was geen zanger. Zelfs een achtergrondzanger. Zijn gebrek aan zangtalent belemmerde hem in het schrijven van zijn songs. Geen wonder dat “Deaky” ook wel de stille Queen werd genoemd. Desalniettemin is hij de verantwoordelijke voor een aantal mooie songs. Zoals You’re My Best Friend, I Want To Break Free en natuurlijk Another One Bites The Dust, de grootste hit van de band in de Verenigde Staten.
Eén van de mooiste Deacon-songs vind ik Spread Your Wings, afkomstig van de elpee News Of The World uit 1977. De kennismaking met dit lied gebeurde via de live-dubbelaar Live Killers van twee jaar later, waarop goed te horen is hoe het publiek meezingt. Waarom ik het zo’n mooi nummer vind?
Vanwege de mooie zanglijnen. De solo’s. De piano. De tekst. Het publiek als koor. Dat soort dingen. Daar is Deacon John voor verantwoordelijk. Mede-verantwoordelijk, vooruit.
Toen ik nog op de basisschool zat, had ik een bibliotheek-kaart. Zo was ik regelmatig in de bieb van Heerenveen te vinden. Behalve boeken kon je ook cd’s en videobanden lenen. Eén van de banden die ik mee naar huis nam, was de video Champions Of The World, een docu uit 1995 over Queen. Niet dat wij thuis een videospeler hadden; wel op de school waar mijn vader hoofdmeester was.
En een vriendje uit de klas had ook een videospeler thuis. Zo is het gekomen dat ik een woensdagmiddag besteedde aan het kijken van de video bij deze jongen thuis. Een klasgenoot ging ook mee. Maar toen zij na een half uur uitgekeken waren, startte voor hen het speelkwartier. Voor mij nog niet. Deels omdat ik niet zo’n buitenspeler was (nog steeds niet), maar ook omdat ik deze informatiedrager moest en zou afkijken.
Ik had hem immers geleend om te kijken. En ik wilde mij volstoppen met informatie.
De jongens waren al weg, toen de clip van Spread Your Wings voorbij kwam. De moeder des huizes, op dat moment aan het afwassen, kwam even kijken. “Ik herinner me nog wel dat deze clip uitkwam,” vertelde ze. Daarmee steeg ze in mijn achting. Iemand met een geschiedenis die verder terugging dan mijn eigen jonge leven. En iemand die al langer met Queen bekend was dan ik!
Dat is inmiddels ruim twintig jaar geleden. Beide jongens ben ik uit het oog verloren. Videobanden zijn er nauwelijks meer, dvd’s behoren ook al bijna tot het verleden. Maar soms verlang ik nog wel terug naar die tijd. Van onschuld, van opzien tegen ouderen. En naar de tijd dat je nog de tijd nam om naar een videofilm te kijken. Dat gebeurt nauwelijks meer.
Is dit wat ze bedoelen met je vleugels uitslaan?

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.