Srebrenica 25
Komend weekend is het 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica viel. Nederlandse soldaten, onder de vlag van de Verenigde Naties, moesten de bevolking beschermen. Maar dat lukte niet, bij gebrek aan materiaal.
Ruim achtduizend jongens en mannen werden door het Bosnische leger vermoord. Het is daarmee de grootste genocide op Europees grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog.
Ik was 9 jaar toen de stad werd ingenomen, het was net zomervakantie en ik zou na de zomer naar groep 6 van de basisschool gaan. Wat weet ik nog van die tijd? Feitelijk niks.
Dat begon pas zeven jaar later.
In het voorjaar van 2002 publiceerde het NIOD een onderzoek, onder leiding van professor Hans Blom. Dat onderzoek ging over de Nederlandse betrokkenheid bij dit drama. Het tweede paarse kabinet van Wim Kok diende het ontslag in, als teken van verantwoordelijkheid.
Een paar weken later stonden de reguliere parlementsverkiezingen al gepland. Nederland maakte zich op voor een harde campagne, mede door nieuwkomer Pim Fortuyn met zijn eigen politieke Lijst.
De rest is geschiedenis.
Maar het is wel het begin van mijn politieke waarnemerschap.
Tags // 1995, 2002, Blom, genocide, Hans Blom, Lijst Pim Fortuyn, NIOD, NIOD-rapport over Srebrenica, Pim Fortuyn
Trackback from your site.