jul
25
2018

Staat niet aansprakelijk voor dood Molukkers

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

DE PUNT De Nederlandse Staat is niet aansprakelijk voor de dood van Molukse treinkapers bij De Punt in 1977. Volgens de rechter hebben de mariniers die een einde moesten maken aan de treinkaping bij De Punt niet de instructie gekregen dat zij de treinkapers moesten doden. Nabestaanden hebben onvoldoende bewijs geleverd voor deze “heimelijke instructie”, zei de rechtbank vandaag in een eindvonnis.

Volgens de rechtbank is er geen aanleiding om hiervoor nog nieuwe getuigen te horen. In het vonnis wees de rechter erop dat de mariniers moesten handelen ‘in the heat of the moment’ en in een uiterst dreigende context. Dat ze dachten dat geweld geboden was, is achteraf bezien onjuist, vindt de rechter. Maar hun keuze was wel ‘oprecht’ en daardoor ‘verschoonbaar’, aldus de rechtbank.

Geweld
De nabestaanden van twee Molukse treinkapers daagden de Nederlandse Staat eind 2015 voor de rechter. Volgens hen is de Staat verantwoordelijk voor de dood van de kapers, die in 1977 een trein bezetten bij De Punt in Drenthe. Na drie weken onderhandelen besloot de regering om met geweld een einde te maken aan de treinkaping. Daarbij werden zes van de negen Molukkers doodgeschoten door militairen.

Volgens nabestaanden was dat ook de bedoeling; ze denken dat de regering, onder leiding van toenmalig premier Den Uyl en minister van Justitie Van Agt, opdracht heeft gegeven om de kapers te doden. Vorige week zei Van Agt nog dat hij graag wil getuigen in de zaak, als hij daarvoor zou worden opgeroepen. Hij noemde het toen verbijsterend dat mensen denken dat hij het bevel zou hebben gegeven om de kapers te doden.

Kaping
Op 23 mei 1977 kaapten negen Molukse jongeren een trein bij De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd bezette een andere groep Molukkers een basisschool in het nabijgelegen Bovensmilde. De Molukkers wilden met hun actie aandacht vragen voor de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek, de RMS. Na drie weken maakten speciale eenheden van het korps mariniers met geweld een einde aan de treinkaping. Zes treinkapers en twee gijzelaars kwamen bij de bestorming om het leven.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.