jun
29
2019

Stefan van Dorp

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In de documentaire van Martin Scorsese over Bob Dylan, komt Stefan van Dorp ten tonele. Deze Van Dorp zou verantwoordelijk zijn voor de filmbeelden tijdens The Rolling Thunder Revue en voor de clip van Venus van de Nederlandse band Shocking Blue.
Het is een van de fictieve elementen in de film. Want Stefan van Dorp bestaat niet. De rol wordt uitgevoerd door Martin von Haselberg, die in 1949 in Buenos Aires werd geboren Martin Rochus Sebastian von Haselberg. De Duitser is sinds 1984 getrouwd met Bette Midler; haar joodse ouders vernoemden haar naar de actrice Bette Davis. En daar zijn we weer bij Bob Dylan, want in zijn song Desolation Row zingt hij over Cinderella: And puts her hands in her back pockets, Bette Davis style.
Stefan van Dorp bestaat niet.
Maar evenmin bestonden Renaldo en Clara, de twee hoofdpersonen uit de film die Dylan maakte van The Rolling Thunder Revue. De zanger, die de 4 uur durende film regisseerde, produceerde en van een soort script voorzag, nam de rol van Renaldo op zich, zijn bijna ex-vrouw Sara Dylan-Lownds speelde Clara. Ronnie Hawkins was Bob Dylan, Joan Baez vervulde de rol van Woman in White en Ronee Blakley zagen we terug als Mrs. Dylan.
Het zijn deze verdichte elementen waardoor Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese niet een award kan winnen in de categorie Documentaire. Want het is geen feitelijke weergave van de werkelijkheid.
Wel een typisch Dylaneske verhandeling over die jaren.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.