dec
29
2017

Subtop2000

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De laatste week van het jaar wordt besteed aan de Top2000 van Radio2 – oh pardon, NPO Radio 2, zoals de zender officieel heet. Een week lang continue muziek, het mooiste dat ooit is gemaakt. Dat het een behoorlijk subjectieve lijst is, bewijst de negentiende editie, die dit jaar aan de beurt van behandeling is. Er komen nieuwe nummers voor, andere verdwijnen van de lijst. Dat komt deels omdat er nieuwe muziek wordt gemaakt.
Over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Het is ook geen rocket sience: waarom is Bohemian Rhapsody al vijftien keer het beste en het mooiste? Waarom is Avond van Boudewijn de Groot beter of slechter dan Imagine van John Lennon? Op basis van wat vergelijk je de nummers met elkaar? Muziek uit verschillende landen, tradities en tijden? Je kunt er feitelijk geen pijl op trekken. Dat doe ik dan ook maar niet.
Uiteindelijk gaat het om de verhalen, die bij de liedjes horen. Jeugdherinneringen, associaties, onderlinge dwarsverbanden, lijstjes, dat soort dingen.
Vroeger, opa vertelt, werd deze lijst gevolgd door de Subtop2000. Dat waren de tweeduizend nummers die “het nét niet gehaald” hadden. Sloot je het ene kalenderjaar af met de beste songs uit de geschiedenis, het volgende kalenderjaar begon je met de nummers die misschien wel net zo goed waren, maar minder stemmen hadden opgebracht.
Dat was toen. Dit is nu. Aan de hand van popsongs sluiten we 2017 af. Je komt nummers tegen die je was vergeten. Of waarvan je niet meer wist dat ze zó mooi waren. Nummers, waardoor je denkt: hoe is het eigenlijk met die artiest? Dat is dan de functie van de Top2000.
Jammer dat de Subtop2000 er niet meer is.

1000004007469866

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.