jun
21
2022

Tekst Wilmink gevonden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Pareltjes, je vindt ze vaak wanneer je er eigenlijk helemaal niet naar op zoek bent. Dat geldt ook voor een vijftig jaar oud nummer van Willem Wilmink dat onlangs werd teruggevonden. Het duurde even voor Frank Jochemsen van het Nederlands Jazz Archief in de gaten had wat hij in handen had.
Jochemsen vond het nummer in de kelder van de woning van componist Ruud Bos in Hilversum. “In 2020 zat Ruud Bos zestig jaar in het vak van de lichte muziek. En toen hadden wij bedacht dat het wel leuk was om een concert te organiseren met het Jazz Orchestra van het orkestgebouw,” vertelt Jochemsen.
Tijdens de voorbereidingen van het concert, dat stevig werd vertraagd door corona, belandde Jochemsen in de kelder van de woning van Ruud Bos. “Ik was op zoek naar arrangementen op papier van het nummer Sad Model.” Hij stuitte op een opname waarop de melodie van dat nummer te horen is, maar met een Nederlandse tekst, ingezongen door Willem Nijholt. Dat deed hij tijdens een theatervoorstelling uit 1972 van Toneelgroep Theater.

Enthousiast
Jochemsen stuurde zijn ontdekking op naar zangeres Esther van Hees, betrokken bij het concert dat nog steeds op de stapel stond voor Ruud Bos. “Zij was heel enthousiast over dat nummer.” Zelfs zo enthousiast dat ze het nummer te wilde zingen tijdens het concert.
Een mooi plan, maar Jochemsen stond nog wel voor een uitdaging. “Ik wilde wel ophelderen van wie die tekst was.”

Hulplijnen
En toen begon de zoektocht. De eerste hulplijn, Ruud Bos zelf, bleek niet meer te weten van wie het nummer was. Ook zijn vrouw, actrice Marjan Berk, wist het niet meer. En ook zanger Willem Nijholt kon Jochemsen niet verder helpen. Ook hij wist niet van wie de tekst was. “Het menselijk geheugen is geen goede bron voor dit soort dingen.”
Het scheelde dat Jochemsen nog niet al zijn hulplijnen gebruikt had. “Gelukkig heb ik in Jim Immig een vriend en collega die een ontzettend goede onderzoeker is. Hij had een jaar geleden al toevallig het programmaboekje van die voorstelling gevonden. Volgens hem was de tekst van Willem Wilmink, maar dan weet je het nog niet zeker.”

Weduwe Wilmink
En dus ging de zoektocht verder. Die voerde Jochemsen langs absolute Wilminkkenners als Vic van de Reijt, die veel werk van Wilmink uitgaf. En langs Wobke Wilmink, de weduwe van Willem Wilmink. Die bevestigden dat het nummer echt van de hand van Wilmink is.
Wat vindt Jochemsen zelf van de bewerking van Sad Model dat in de Nederlandse bewerking van Willem Wilmink de titel Soms heb je gedroomd heeft meegekregen? “Dit nummer doet er toe omdat het best knap is om een mooie tekst te maken op een bestaande melodie.” Wat het volgens Jochemsen ook bijzonder maakt, is dat het nummer Soms heb je gedroomd nog is geschreven voor de Stratemakeropzeeshow. “Pas op dat moment kwam Wilmink in contact met mensen als Harry Bannink die muziek maakten op de teksten die hij aanleverde. Bij het nummer ‘Soms heb je gedroomd’ is het andersom.”
Jochemsen is best onder de indruk. “Ik vind het heel mooi. Het is best een kleine tekst. Heel loom en langzaam en broeierig gezongen. Heel knap om in een aantal regels toch zo’n dromerige gedachte op te schrijven over dromen en werkelijkheid en dat het in het werkelijke leven nooit lukt.”
De vinder van de tekst van Wilmink hoopt dat de aandacht voor het nummer nog helpt bij de kaartverkoop voor het concert van het Jazz Orchestra ter ere van Ruud Bos (21 juni) in Het Concertgebouw in Amsterdam. Op dit moment loopt die verkoop nog niet zo hard als gewenst. Jochemsen wijt dat aan corona. Sindsdien is het vele malen lastiger om bezoekers naar het theater of concertzaal te lokken. “En anders misschien ook nog wel een keer wat dichter in de buurt, bijvoorbeeld in het Wilminktheater. Dat zou leuk zijn.”

Bron: RTV Oost

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.